De wereld moet beter worden

1e druk

Amsterdam, De Harmonie, 23 mei 1984
Bindwijze: I. Gebonden in linnen en II. Gebrocheerd
Inhoud: Selectie door de auteur uit de bundels Slechte mensen (8e druk, 1980) en Het nut van de wereld (4e druk, 1978), die beide niet meer herdrukt zullen worden. De verhalen werden door de auteur opnieuw gerangschikt en waar nodig herzien. Het boek werd mede geredigeerd door Paul Beers, vertaler van o.a. Gombrowicz, een schrijver die wordt bewonderd door Biesheuvel (vergelijk de handgeschreven opdracht van Biesheuvel aan Beers in de gebrocheerde 1e druk met die van Gombrowicz aan Beers in diens vertaling 'Uit het dagboek van Witold Gombrowicz'). Zie ook de losbladige exemplaren van Paul Beers van de 8e druk van Slechte mensen en van de 4e druk van Het nut van de wereld.
Voorwoord: Mijn God! wat ben ik blij, warm tevreden en ontroerd dat dit boek er is: sommige verhalen uit 'Het nut van de wereld' en 'Slechte mensen' zijn mij in de loop van de tijd steeds meer gaan tegenstaan zodat ik dacht: 'Kon ik nu maar één boek maken van de beste verhalen uit die twee bundels, het boek zou een geheel andere titel moeten hebben en dan zou ik de verhalen die ik aan de eeuwigheid prijs wil geven, volledig moeten bijwerken, nauwgezet verbeteren en hier en daar zelfs omgooien.' Dat heb ik nu gedaan en het boek is er, ik hoop dat, wanneer ik dood zal zijn, er nimmer meer zal worden gesproken over of gelezen in 'Het nut van de wereld' of 'Slechte mensen', want die boeken zijn onnut en hebben wat mij betreft afgedaan. Blij ben ik, haast net zo verheugd als wanneer ik een zoontje had gekregen, zo'n zoontje dat op z'n vijfde al de Statenbijbel leest, met dribbelpasjes loopt hij door de huiskamer en het dikke boek met de zware koperen sloten kan hij nauwelijks dragen. Een dame op leeftijd, die hem voor het eerst ziet, zegt: 'Gut, wat een typisch kereltje!' Dames en heren! Mag ik een dronk uitbrengen op mijn jongste! Mijn hoop is dat dit boek nog lang moge leven. Het is opgedragen aan Karel van het Reve, mon maître, mon père...mon semblable, mon frère! // Leiden, 23-V-1984 / JMA Biesheuvel (handtekening in facsimile, red.)
Annotatie: Uitgave ter gelegenheid van de 45e verjaardag van de auteur
Grafische verzorging: Leendert Stofbergen (Amsterdam)
Druk: Hooiberg (Epe)
Bindwerk: Boekbinderij Kramer (Apeldoorn)

16 ex. • [1-8] 9-296 p. • 207x135x31 mm • 433 g. • ISBN 90-616-9234-2
Bindwijze I: Genaaid gebonden in zwart linnen met zilverbelettering op de rug
Annotatie: Romeins genummerd van I-XVI
Annotatie: Oplage is speciaal gebonden voor de auteur (zg. 'auteursexemplaar') en door hem voorzien van een handgeschreven colofon (in dit geval nr. III, i.e. het exemplaar van Paul en Carla Beers met opdracht)
¶ puntgaaf exemplaar (nr. X), met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Lizanne en
Ronald Breugelmans: Voor Ronald & Lizanne / en / voor Lizanne & Ronald / van jullie / Maarten B. / Leiden, 20-VI-1984. Het handgeschreven colofon luidt in dit exemplaar: Van dit boek zijn zestien / exemplaren gebonden en / dit is nummer: X
§ goed exemplaar (nr. XI), met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan rechtsgeleerde en vriend
Huib Drion: Voor Huib Drion / van je Maarten B. / "Leef lang!" / Leiden, / 20-VI-1984. Op de frontispice de volgende tekst: Huib, / Leer mij het liegen / of verzwijgen af. (Elefan- / tische vergelijking: Acht / olifanten, 3 kippen, 1 varken, / 394 kangeroes). Ik schaam / me diep en het is een Gods- / schande als ik je in de / ogen durf te kijken. / Kun je vergeven en vergeten / vergeten? Eva is woedend! / M. Op het achterschutblad een [tekening van een man die met zijn stropdas een boek schrijft met daarnaast een blote vrouw], gesigneerd JMAB / 84. Verder nog enkele opmerkingen en correcties in de tekst in handschrift van de auteur. Het handgeschreven colofon luidt in dit exemplaar: Van dit boek zijn zestien / exemplaren gebonden, / dit is nu nummer XI / Huib!

De wereld moet beter worden, 1e druk in linnen
1e druk in linnen

[1-8] 9-296 p. • 200x125x26 mm • 350 g. • ƒ 29,50 • ISBN 90-616-9234-2
Bindwijze II: Genaaid gebrocheerd
Omslag: Met foto op achterplat van de auteur achter typemachine door Dirk Ketting
Annotatie: Uitgegeven met buikband met daarop de tekst: 'Mijn God!, wat ben ik blij, warm, tevreden en ontroerd, dat dit boek er is...' - Zo begint Biesheuvel zijn voorwoord bij dit boek, dat de beste verhalen bevat van het reeds lang onvindbare Het nut van de wereld en het uitverkochte Slechte Mensen. / De verhalen werden door de auteur opnieuw gerangschikt en waar nodig herzien. / Resultaat: een onbetwistbaar hoogtepunt in Biesheuvels oeuvre.
¶ 2 exemplaren, waarvan een in goede staat (met buikband) en een in puntgave staat (zonder buikband)
§ 2 exemplaren, waarvan een in puntgave staat (met buikband) en een in redelijke staat (zonder buikband)

2e druk
Amsterdam, De Harmonie, november 1984
Idem 1e druk gebrocheerd
¶ redelijk exemplaar

De wereld moet beter worden, 1e-2e druk gebrocheerd
1e-2e druk gebrocheerd

[3e] druk

Amsterdam, Maarten Muntinga (Rainbow Pocketboeken 141), mei 1993
[1-8] 9-297 [298-304] p. • 175x105x17 mm • 154 g. • ƒ 12 • ISBN 90-6766-141-4
Bindwijze: Garenloos gebrocheerd
Zetsel: Opnieuw gezet
Grafische vormgeving: Marjo Starink / Studio Cursief
Omslag: Illustratie op voorplat van Craig Aurness (ABC-Press)
Omslag: Foto van auteur op achterplat van Chris van Houts
Zetwerk: Stand By (Nieuwegein)
Druk: Ebner Ulm
Blurb: Bang en gelukkig tegelijk. In de eenzame wereld van de waan draagt de hoofdpersoon uit de verhalen van Maarten Biesheuvel het leed van de wereld op zijn schouders en voert hij de allesomvattende strijd tussen goed en kwaad. In de 'normale' wereld van gezond verstand en maatschappelijk functioneren koestert hij zich in de vriendschap van zijn vrouw Eva. De angst voor, de dreiging van, maar zeker ook de verlokkingen van de waanzin, blijven echter voortdurend aanwezig. // 'Er kan geen nieuw boek van hem verschijnen of het staat weer vol met rare verhalen, malligheid, warrigheid, onwaarschijnlijke voorvallen, uit de duim gezogen familieverhalen, ijdele praatjes, lyrische apekool, medelijdende verhalen over manke dieren met een strontje in het linkeroog, gescheld op oude dames op een hoge toon, ongeduldige tirades op dit en dat.' / Carel Peeters in Vrij Nederland // 'Dit is een gewoon boek van een gewone schrijver.' / J.M.A. Biesheuvel // J.M.A. Biesheuvel (1939) is geboren in Schiedam. In 1972 debuteerde hij met de verhalenbundel In de bovenkooi. Hij schreef meer dan twaalf boeken, waaronder De weg naar het licht, De steen der wijzen en Een overtollig mens.
¶ 2 exemplaren, beide in goede staat, waarvan een met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Lizanne en
Ronald Breugelmans: Voor Ronald en Lizanne / van Maarten / Leyde, 28-V-1993.

[4e] druk
Amsterdam, Maarten Muntinga (Rainbow Pocketboeken 141), januari 1994
Idem [3e] druk
§ puntgaaf exemplaar

De wereld moet beter worden, [3e-4e] druk
[3e-4e] druk

[5e] druk
Amsterdam, G.A. van Oorschot, [23 mei] 2008
In: 'Verzameld werk' (1e druk)
Zetsel: Opnieuw gezet