Carpe diem
Verhalen

1e druk

Amsterdam, Meulenhoff, juni 1989
[1-8] 9-95 [96] p. • 206x133x14 mm • 207 g. • ƒ 29,50 • ISBN 90-290-3708-3
Bindwijze: Genaaid gebonden in zwart linnen met zilverbelettering op de rug en met stofomslag
Opdracht: Voor Eva
Motto 1: Mensch, verspotte nicht den Teufel, / Kurz ist ja die Lebensbahn, / Und die ewige Verdammnis / Ist kein blosser Pöbelwahn. // Mensch, bezahle deine Schulden, / Lang ist ja die Lebensbahn, / Und du musst noch manchmal borgen, / wie du es so oft getan. // H. Heine / (volgens Karel van het Reve op de wijze van Beethovens Alle Menschen werden Brüder)
Motto 2: Na het nuttigen van Stilton Kaas en het drinken van een goede Médoc zegt een monnik: 'Mijn goede God, Ge weet dat ik U bemin; ik ben moe en ik duik derin!'
Grafische vormgeving: Joost van de Woestijne
Druk: Van Boekhoven-Bosch (Utrecht)
Omslag: Met foto op achterplat van de auteur door Dirk Ketting
Annotatie: Van de eerste oplage bestaan 13 gebrocheerde exemplaren met foutieve belettering op de rugzijde
¶ 2 exemplaren, een in nieuwstaat en een in redelijke staat
§ 3 exemplaren, waarvan een in goede staat (verkleurde rug), met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan de bevriende schrijver Bastet:
Voor Frédéric / van je Biesje / Amsterdam, / 7-VII-1989. Verder exemplaren in nieuwstaat en puntgave staat

Carpe diem, 1e druk in linnen met stofomslag
1e druk in linnen met stofomslag

2e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Meulenhoff Editie), juni 1989
[1-8] 9-95 [96] p. • 200x126x10 mm • 124 g. • ƒ 19,50 • ISBN 90-290-3564-1
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd (evt. met flappen)
Zetsel: Idem 1e druk
Omslag: Idem stofomslag van eerste druk
Annotatie: Sommige exemplaren zijn uitgegeven in een omslag met flappen, andere zonder. De rugbelettering van de exemplaren met flappen is in een kleiner font uitgevoerd. Wellicht gaat het om een latere oplage van dezelfde druk.
Annotatie: Van deze uitgave is ook een dummy bekend
¶ goed exemplaar (licht verkleurde rug, met flappen), met handgeschreven, gesigneerde
opdracht: voor Herman Ganzevoort / van je toegenegen / JMA Biesheuvel / Amsterdam, 7-VII-'89. Herman Ganzevoort (1942-2014) was historicus, gespecialiseerd in Amerikaanse koloniale geschiedenis. Als vijfjarige emigreerde hij naar Canada. Hij vertaalde verhalen van Biesheuvel in het Engels, die echter nooit werden gepubliceerd.
§ 3 exemplaren, waarvan een goed exemplaar (verkleurde rug) zonder flappen, met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan schrijver
Sem Dresden en zijn vrouw: voor Sem & Hennie, (gewijzigd met andere pen (door de auteur?) in Henny) / bij de zoveelste feestelijke / herdenking van uw geboorte- / dag, Sem! // Leyde, juni 1989. De datering wekt bevreemding, aangezien Sem Dresden op 5 augustus jarig was. Verder een goed exemplaar (verkleurde rug) zonder flappen, met handgeschreven, gesigneerde opdracht: voor Carolien & Paul / wij eisen een 8 urige / denkdag / Jerzy Lec / jullie toegenegen / Maarten Bies / Leyde, 3/7 89. Neuroloog Paul Briët en zijn toenmalige vrouw Caroline waren goed bevriend met de Biesheuvels. Jerzy Lec wordt ook geciteerd in het verhaal 'Zo rijk als een mol', dat opgenomen is in de bundel. Verder heeft de auteur nog een aantal correcties aangebracht in de tekst, te weten (1) in het onderschrift van het eerste motto, dat hij veranderd heeft in: '(volgens Karel van het Reve te zingen op de wijze van / van (sic) Beethovens Alle Menschen werden Brüder)', (2) in het tweede motto heeft hij 'Stilton Kaas' veranderd in 'Stilton kaas' en 'Médoc' in 'Port' en (3) op pagina 14 heeft hij aan de laatste zin van het titelverhaal het woordje 'nog' toegevoegd: 'Je moet de wijn drinken als je nog leeft.' Ten slotte een goed exemplaar (licht verkleurde rug) met flappen, met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan een tante van de schrijver: van JMA Biesheuvel / voor tante Jo / Sassenheim, / 10-8-1989. Ook een puntgaaf exemplaar in bezit van de dummy.

Carpe diem, 2e druk gebrocheerd
2e druk gebrocheerd

3e druk
Amsterdam, Meulenhoff (Meulenhoff Editie [1112]), [augustus] 1990
In: 'Een overtollig mens' (1e druk)

[4e] druk
Amsterdam, G.A. van Oorschot, [23 mei] 2008
In: 'Verzameld werk' (1e druk)
Zetsel: Opnieuw gezet