Een dag uit het leven van David Windvaantje
Met studies van Professor Roelofsz

1e druk

Amterdam, Haagse Post, [23 december] 1978
[1-2] 3-23 [24] p. • 284x211x2 mm • 62 g.
Bindwijze: Geniet
Colofon: De novelle 'Een dag uit het leven van David Windvaantje' door J. M. A. Biesheuvel, het HP-Kerstgeschenk 1978, werd gezet uit de Helvetica door de Perscombinatie in Amsterdam en gedrukt bij Brouwer te Delft. / Joost Roelofsz maakte de illustraties en de grafische verzorging was in handen van Leendert Stofbergen.
Blurb: J. M. A. Biesheuvel (39) debuteerde in oktober 1972 met de verhalenbundel 'In de bovenkooi'. Het boek werd unaniem goed ontvangen. In deze bundel staan onvergetelijke verhalen als Brommer op zee, Astrid Krikke, Port Churchill, Tanker Cleaning, Storm op zee en De heer Mellenberg. In 1975 'Het nut van de wereld' en in 1977 'De Weg naar het Licht'. / Jacob Maarten Arend Biesheuvel werd in Schiedam geboren. Hij is in een streng gereformeerd gezin opgegroeid. Die religieuze achtergrond is in bijna al zijn verhalen terug te vinden. Na de middelbare school heeft hij enkele jaren gevaren. Zijn zeemansverhalen behoren tot de mooiste die hij geschreven heeft. Hij studeerde rechten in Leiden. Hij moest twee keer opgenomen worden in de psychiatrische kliniek Endegeest. Over zijn angstaanvallen heeft hij enkele keren geschreven, onder andere in Paviljoen E en Angst. / Biesheuvel schrijft zowel realistische als fantastische verhalen. Zijn laatste verhalen zijn aanzienlijk langer dan zijn eerste verhalen. Biesheuvel heeft begin dit jaar een roman geschreven, 'Koning David', waarover hij niet tevreden was. Die roman zal hij niet publiceren, maar wel heeft hij enkele verhalen uit 'Koning David' geput, waarvan Een dag uit het leven van David Windvaantje er een is. In totaal heeft Biesheuvel een honderd verhalen geschreven.
Annotatie: Opgenomen in 'De verpletterende werkelijkheid en andere verhalen' (1979)
¶ 2 goede exemplaren, waarvan 1 gesigneerd
JMA Biesheuvel
§ 4 exemplaren, waarvan een in goede staat met handgeschreven, gesigneerde
opdracht aan Jan Fictoor van Egidius Antiquarische Boekhandel: voor Jan Fictoor / van Maarten Biesheuvel / met vriendelijke groeten / Amsterdam, / 3-VII-1980. / [zelfportret en profil]. Verder nog drie exemplaren in goede staat.

Een dag uit het leven van David Windvaantje, 1e druk
1e druk

2e druk

Amterdam, Meulenhoff (Meulenhoff Pocket Editie), 1991
[1-6] 7-94 [95-96] p. • 190x120x9 mm • 114 g. • ƒ 10 • ISBN 90-290-2521-2
Bindwijze: Garenloos gebrocheerd
Zetsel: Opnieuw gezet
Opdracht: 'Voor Eva'
Motto: 'Auf die Berge will ich steigen, / Wo die frommen Hütten stehen, / Wo die brust sich frey erschliesset / Und die freyen Lüfte wehen.'
Omslagillustratie: Joost Roelofsz
Omslagvormgeving: Zeno
Vormgeving binnenwerk: Joost van de Woestijne
Annotatie: De ondertitel van de 1e druk is afwezig
Blurb: 'Er zijn beroemde verhalen waarvan je meteen begrijpt dat ze van A tot Z verzonnen zijn. Er zijn ook verhalen waarvan je voelt dat ze waar gebeurd zijn. Er zijn ook verhalen waarin waarheid en leugen zo kunstig verstrengeld zijn dat de lezer gekweld wordt door de vraag wat er hier waar gebeurd is en wat verzonnen. Ik heb dat heel sterk met Een dag uit het leven van David Windvaantje. Ik weet dat Maarten op het Vredespaleis gewerkt heeft, een motorboot gehad heeft en graag sigaren rookt. En dat hij af en toe enigszins in de war is. En van andere dingen in het verhaal weet ik zeker dat Maarten ze verzonnen heeft. Maar over één zaak blijft twijfel mij kwellen: had de bibliotheek van het Vredespaleis een complete set van Links Richten? Dat kan ik haast niet geloven. Maar als dat niet zo was, hoe komt Maarten dan daarbij? Herhaalde lezing van dit aangrijpende verhaal brengt mij niet dichter bij een antwoord.' - Karel van het Reve
¶ 2 exemplaren, een in puntgave staat en een in goede staat
§ 3 exemplaren, een in puntgave staat en een in goede staat met handgeschreven, gesigneerde opdracht:
Caroline, / hartelijk gefeliciteerd / met je verjaardag / door / David Windvaantje / Leiden, 27-IV-1991. Ten slotte nog een goed exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan het echtpaar Breugelmans: voor Ronald en Lizanne / van jullie / Maarten B. / Leyde, 13-V-1991. Ronald Breugelmans (1943-2010) was bibliograaf, conservator van de UB Leiden en verzamelaar van Nederlandse literatuur. Zijn vrouw en hij waren goed bevriend met de Biesheuvels.

Een dag uit het leven van David Windvaantje, 2e druk
2e druk