Oude geschiedenis van pa die leefde als een dier want hij schaamde zich nergens voor en hij was erg practisch
Verhalen

1e druk

Amsterdam, Meulenhoff, [18 december] 2002
[1-8] 9-62 [63-64] p. • 206x129x11 mm • 153 g. • 14,50 • ISBN 90-290-7242-3
Bindwijze: Genaaid gebonden
Opdracht: Voor meneer Huib Drion, die me zo vaak gastvrijheid in zijn geest heeft verleend. J.M.A.B.
Boekverzorging: Tessa van der Waals
Blurb: Weest allen vrolijk en blij, hup, hup, hup, ook gij!
Verantwoording: 'Meeuwen zijn dwaas', 'Zeven kleine invallen', 'Hoe de pelikaan aan zo'n grote snavel komt', 'De waterval' en 'Wonder' werden niet eerder gepubliceerd. 'Herinnering aan Poll', 'De wielerwedstrijd van Ciparola' en 'Oude geschiedenis van pa die leefde als een dier want hij schaamde zich nergens voor en hij was erg practisch' werden in 2001 in een bibliofiele editie uitgegeven door de Avalon Pers te Woubrugge; het verhaal 'Angst' verscheen in de Volkskrant van 10 november 1979 en werd in 1996 in boekvorm uitgegeven door de Nederlandsche Vereening voor Druk- en Boekkunst. Deze verhalen werden in 2001 samen met 'Motje tegen gloeiend lampepeertje', 'Hoeveel heeft iemand nodig?', 'Tweemaal man overboord', 'Over de dood van Pa' en 'Da nobis panem quotidianum hodie' door uitgeverij J.M. Meulenhoff uitgegeven als nieuwjaarsgeschenk. De verhalen 'Cel', 'Biessies dood', 'Beetje smoezen bij de kapitein', 'Op het kleine kerkhof van Rjazan', 'Schuld, pijn, eenzaamheid, angst en misverstand', 'Eva gaat nog net op tijd eten halen' en 'Vader-mening over Eva' zijn eerder verschenen in De Revisor, 29ste jaargang nr. 2, juni 2002.
Annotatie: Er zijn twee licht afwijkende varianten bekend: een met de auteurstitel op het voorplat in blauwgroen en een in lila. Tevens zijn het kapitaalband en de schutbladen meegekleurd. Ook is het omslag van de lila variant in een donkere tint blauw uitgevoerd dan de blauwgroene variant. Wellicht is de lila variant een latere oplage.
Annotatie: De rugtitel is verkort tot 'Oude geschiedenis van pa'
¶ 2 nieuwe exemplaren van de blauwgroene variant met in 1 een handgeschreven opdracht aan zijn vrouw Eva:
voor Eefje Poorn / van Eekje Hoorn / Leiden, november 2002
§ 6 exemplaren, waarvan vier van de blauwgroene variant en twee van de lila variant. Een van de blauwgroene (puntgave staat) heeft een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Huib Drion:
Voor Huib / van je Maarten. Een ander blauwgroen exemplaar (in puntgave staat) heeft een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan het bevriende echtpaar Breugelmans: Voor Lizanne & Ronald / van M a a r t e n / Leiden, / Sinterklaas 2002. Ronald Breugelmans (1943-2010) was bibliograaf, conservator van de UB Leiden en verzamelaar van Nederlandse literatuur. De overige twee blauwgroene exemplaren bevinden zich in nieuwstaat. Een exemplaar in de lila variant (nieuwstaat) heeft een handgeschreven, gesigneerde opdracht op de opdrachtpagina: JMA Biesheuvel / liefs / Leyde, 2005. Het andere lila exemplaar (puntgaaf) kent een handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Eva, Huib Drion en Karel van het Reve op de opdrachtpagina: Voor Eva / Voor Huib Drion / Voor Karel vh Reve.

Oude gechiedenis van pa, 1e druk in blauwgroen
1e druk in blauwgroen

Oude gechiedenis van pa, 1e druk in lila
1e druk in lila

[2e] druk
Amsterdam, G.A. van Oorschot, [23 mei] 2008
In: 'Verzameld werk' (1e druk)
Zetsel: Opnieuw gezet