Sigaar

1e druk

[Leiden], [Ronald Breugelmans], [december] 1984
25 [=35] ex. • [1-2] p. • 193x120 mm
Bindwijze: ongevouwen papier (plano)
Tekst: (recto) Sigaar // Mooi is een klok, een klokkend / vrouwenkeeltje, een goed glas wijn, / een mooi schip, een zuiver kompas. / Ja, dan ben ik gelukkig, daarbij voel ik me in mijn sas. / Maar het mooiste hebben we daar. / Wat het is? Een geurige, handgerolde Balmoralsigaar! // J.M.A. Biesheuvel
Colofon: (verso) Gedrukt in een oplage van 25 exemplaren door Sub Signo Libelli in 1984 en verstopt in een kokertje van een Balmoral Corona Imperiales. Met onderstaande handtekening garandeert J.M.A. Biesheuvel dat bovenstaand vers afkomstig is uit zijn fabriek.
Annotatie: Uitgave ter gelegenheid van de presentatie van zes dure pijptabaksoorten aan prins Bernhard door Hajenius te Amsterdam (zie p. 132-133 in Biesboek)
Annotatie: Gedrukt door Ger Kleis van Sub Signo Libelli (Geesbrug) in december 1984 en uitgegeven door Ronald Breugelmans (Leiden) in januari 1985
Annotatie: Alle 35 exemplaren werden gesigneerd door de auteur onder het colofon. 20 exemplaren daarvan werden door de auteur romeins genummerd van I-XX onder het colofon en opgerold verstopt in overeenkomstig genummerde (door middel van een stickertje op de metalen dop) houten kokertjes (13x3 cm) van Balmoral Corona Imperiales sigaren. 5 exemplaren werden arabisch genummerd van 21-25 en verschenen zonder kokertje. 10 exemplaren verschenen ongenummerd, eveneens zonder kokertje.
¶ 2 exemplaren, waarvan een ongenummerd in nieuwstaat, met los toegevoegd een puntgaaf, genummerd (V), origineel kokertje van een Balmoral Corona Imperiales sigaar met daarop een opdracht van drukker Ger Kleis van Sub Signo Libelli aan antiquaar André Swertz:
André / beterschap / 10-II-88 / G.K. / Het / zwarte / gat / is / gevuld. Daarnaast een van de vijf arabisch genummerde exemplaren (nr. 22), in nieuwstaat en zonder koker. Tevens het gedicht in handschrift met enkele doorhalingen op papier van het Diakonessenhuis 1982. Het origineel?
§ 3 exemplaren, waarvan een in puntgave staat (nr. VIII/XX), opgerold verstopt in een overeenkomstig genummerd, origineel kokertje van een Balmoral Corona Imperiales sigaar. Verder een exemplaar in goede staat (klein hapje uit de rechterbovenhoek), i.e. het exemplaar van uitgever Ronald Breugelmans (nr. II/XX), met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Voor Ronald / van je Maarten / Leiden, 8-I-1985. Het papier is opgerold in een origineel kokertje van een Balmoral Corona Imperiales sigaar, maar zonder genummerd dopje. Ten slotte een exemplaar in nieuwstaat (nr. 25), i.e. een van de vijf arabisch genummerde exemplaren zonder koker.

Sigaar, 1e druk
1e druk