De Weg naar het Licht
en andere verhalen

1e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), [augustus] 1977
Bindwijze: I. Gebonden in linnen, II. Gebrocheerd
Opdracht: Voor Huib Drion
Motto: Es war sehr früh am Morgen, die Strassen rein und leer, ich ging zum Bahnhof. Als ich eine Turmuhr mit meiner Uhr verglich, sah ich, dass es schon viel später war, als ich geglaubt hatte, ich musste mich sehr beeilen, der Schrecken über diese Entdeckung liess mich im Weg unsicher werden, ich kannte mich in dieser Stadt noch nicht sehr gut aus, glücklicherweise war ein Schutzmann in der Nähe, ich lief zu ihn und fragte ihn atemlos nach dem Weg. Er lächelte und sagte: 'Von mir wollst du den Weg erfahren?' 'Ja,' sagte ich, 'da ich ihn selbst nicht finden kann.' 'Gibs auf, gibs auf', sagte er und wandte sich mit einem grossen Schwunge ab, so wie Leute, die mit ihrem lachen allein sein wollen. / Franz Kafka
Druk: Alberts (Sittard)
Annotatie: Bron maand van verschijnen: identieke herdrukken
Verantwoording: Op p. [239] wordt de herkomst van de verhalen verantwoord. 'Een klop op de deur', 'Een vreemd voorval' en 'De Weg naar het Licht' verschijnen voor het eerst in deze bundel. De overige verhalen werden eerder in periodieken gepubliceerd.

10 à 20 ex. • [1-6] 7-238 [239-240] p. • 204x135x29 mm • 366 g. • ISBN 90-290-0664-1
Bindwijze I: Genaaid gebonden in zwart linnen met goudbelettering op de rug
Annotatie: Geschatte oplage, speciaal gebonden voor de auteur (zg. 'auteursexemplaar')
¶ 2 exemplaren, waarvan een in puntgave staat, met handgeschreven, gesigneerde
opdracht aan historicus en vertaler Pim van der Meiden, een van de getuigen bij het huwelijk van de auteur: Voor Pim / van Maarten / Leiden, 23-sept-1977. Bijgevoegd een brief van de uitgever waarin ingegaan wordt op de herkomst en de oplage van deze specifieke uitgave van het boek. Daarnaast een goed exemplaar, het exemplaar van Eva, met handgeschreven opdracht: Voor Eefje Poorn / van Eekje Hoorn / XX / X / XX / X !. Op het eerste schutblad de naam van Eva Gütlich en her en der kleine aantekeningen waaruit blijkt dat Maarten het boek heeft gebruikt ter voorbereiding van het Verzameld Werk. Op de rug heeft (waarschijnlijk) Maarten de titel overschreven met zwart en daaroverheen met witte stift de auteursnaam en titel geschreven in nauwelijks leesbaar handschrift.
§ puntgaaf exemplaar, met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan rechtsgeleerde en vriend
Huib Drion: Voor Huib / van Maarten / "non possum plus artis / transferre aut dare quam ipse habeo!" / Leiden / 26-IX-1977 / "Eheu fugaces, Drione, Drione, / labuntur anni!...." / "Quod nune faciendum?" / "Nescio!" / pag 154 huires libri.

De Weg naar het Licht, 1e druk in linnen
1e druk in linnen

[1-6] 7-238 [239-240] p. • 199x126x25 mm • 284 g. • ƒ 18,50 • ISBN 90-290-0664-1
Bindwijze II: Genaaid gebrocheerd
Omslag: Met foto op achterplat van de auteur met kat door Lon van Keulen
Grafische vormgeving: Joost van de Woestijne
Annotatie: Op het achterplat staat abusievelijk een verkeerd ISBN (90-290-0669-1)
Annotatie: Van deze uitgave is een dummy bekend
¶ 4 exemplaren, waarvan 1 in goede staat met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan rechtsgeleerde en vriend Huib Drion: Voor Huib Drion / vroeger / Meester / nu / vriend / van je toegenegen / Maarten Biesheuvel / Leiden / 21-VIII-1977, 1 in goede staat met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Met hartelijke groeten / voor Angenies / van / JMA Biesheuvel / Leiden, 24 sept 1977., 1 exemplaar in redelijke staat met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Met hartelijke groeten / van / JMA Biesheuvel / Leiden, 24 sept 1977. en 1 redelijk exemplaar.
§ 5 exemplaren, waarvan een in goede staat met handgeschreven opdracht aan zijn vrouw Eva: Eva G?tlich? / Een engel!. Biesheuvel heeft dit exemplaar gebruikt om talloze correcties in aan te brengen, waaronder het volledig doorstrepen van de laatste twee verhalen 'Hoe komt een woord tot stand' en 'De Weg naar het Licht'. Verder een goed exemplaar met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Met vriendelijke groet / voor / J.G. Joustra / van / JMA Biesheuvel / Leiden, / 24-sept-1977. Daarnaast een exemplaar in goede staat met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Met hartelijke groet / voor / Ad Kaptein / van / JMA Biesheuvel / Leiden, 24 sept 1977. Ad Kaptein is hoogleraar medische psychologie aan het LUMC. Verder nog een exemplaar in goede staat met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Met hartelijke groet / van / JMA Biesheuvel / voor / JEANNETTE / Leiden, / 24-sept-1977. / (Hartelijk gefeliciteerd / met je 31ste verjaar- / dag). Ten slotte een redelijk exemplaar, met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan de bevriende neuroloog Paul Briët en zijn toenmalige vrouw: Voor Carolien & / Paul / van jullie / Maarten B / Leiden, 11-VI-'84.

De Weg naar het Licht, 1e-5e druk gebrocheerd
1e-5e druk gebrocheerd

2e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), oktober 1977
Annotatie: Het verkeerde ISBN op achterplat is hersteld (90-290-0664-1)
Idem 1e druk gebrocheerd
§ goed exemplaar, met handgeschreven, gesigneerde opdracht: Voor Hilde / Met hartelijke groeten / van / JMA Biesheuvel / Brussel, / 14-II-1983. Hilde Mees en haar man Walter Mees - een van de oprichters van het Willem Elsschot Genootschap - ontmoetten Biesheuvel op de opening van de tentoonstelling van een stripverhaal over Willem Elsschot, waar Biesheuvel een toespraak hield onder de titel 'Elsschot is de grootste' (zie De Parelduiker 2006-4).

3e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), maart 1978
Idem 1e druk gebrocheerd
§ goed exemplaar

4e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), april 1979
Idem 1e druk gebrocheerd
§ goed exemplaar, met talloze correcties door de auteur ten behoeve van de 6e druk. Zo zou het verhaal 'Dolce Vita' niet meer opgenomen dienen te worden in de bundel. Slechts drie van de 24 verhalen zijn bij het oude gebleven: 'Prijs', 'Varen op gegist bestek' en 'Hoe komt een woord tot stand?'. De aanpassingen variëren van het verwijderen of vervangen van een enkel woord tot het herschrijven van een volledige alinea. Uiteindelijk zijn de verbeteringen echter niet gebruikt en is de 6e druk verschenen in hetzelfde zetsel als de eerste vijf drukken.

5e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), januari 1981
Idem 1e druk gebrocheerd
§ puntgaaf exemplaar (met onverkleurde rug), met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan schrijver Boudewijn B?ch: Voor Boudewijn B. / van je / Maarten B. / Amsterdam, / 16-VIII-1984. Gezien de datering heeft de auteur dit boek waarschijnlijk cadeau gedaan aan Boudewijn B?ch ter gelegenheid van hun gesprek in augustus 1984, dat opgenomen is in de 6e druk van 'De Weg naar het Licht'.

6e druk

Amsterdam, CPNB / Meulenhoff, december 1984
[1-8] 9-247 [248] p. • 190x121x23 mm • 283 g. • ƒ 15 • ISBN 90-290-1668-X
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Zetsel: Idem 1e druk
Annotatie: Speciale uitgave onder auspiciën van de Stichting voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek in het kader van het Vara-televisieprogramma 'Büch's boeken'
Annotatie: Met een gesprek van Boudewijn Büch met de auteur, en met een beknopte bio- en bibliografie
Omslag: Foto op achterplat van de auteur door Dirk Ketting
Grafische vormgeving: Joost van de Woestijne
Annotatie: De woorden 'weg' en 'licht' uit de titel worden vanaf deze druk niet meer met hoofdletters geschreven (om minder de indruk te wekken dat het om een religieus boek zou gaan)
¶ goed exemplaar
§ puntgaaf exemplaar

De weg naar het licht, 6e druk
6e druk

7e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), maart 1985
[1-8] 9-240 p. • 201x126x23 mm • 287 g. • ƒ 25 • ISBN 90-290-0664-1
Bindwijze: Genaaid gebrocheerd
Zetsel: Idem 1e druk
Omslag: Foto op achterplat van de auteur met kat door Lon van Keulen
Grafische vormgeving: Joost van de Woestijne
Annotatie: Achterplat als 1e gebrocheerde druk
§ goed exemplaar, met handgeschreven, gesigneerde opdracht aan Marlene van den Bos, collega van de schrijver toen hij bij het AZL (tegenwoordig LUMC) werkte, zowel op de
franse titelpagina: Marlene, / je had niet weg / moeten gaan! / I'll miss you / so much! / Maarten als op de titelpagina zelf: voor Marlene / van je / toegenegen / BIES, / afscheid AZL / 11-IV-'90. Voor andere exemplaren met opdracht aan 'Marlene' zie 'In de bovenkooi', 19e druk en 'De angstkunstenaar', 2e druk.

8e druk

Amsterdam, Meulenhoff (Hollands Maandblad-reeks), april 1986
Idem 7e druk
¶ puntgaaf exemplaar

De weg naar het licht, 7e-8e druk
7e-8e druk

[9e] druk
Amsterdam, G.A. van Oorschot, [23 mei] 2008
In: 'Verzameld werk' (1e druk)
Zetsel: Opnieuw gezet